Vinnare av ETTELVAs bildstipendium 2021

Arkitekturskolan STHLM10

Stipendiet på 5 000 kr är instiftat för att främja bildskapande inom arkitektur och delas ut till en student på Arkitekturskolan STHLM med särskilt framstående förmåga inom bildkonst.

Arkitekturskolan STHLM är Sveriges första förberedande utbildning inom arkitektur, inredning och landskap. Skolan startades av ETTELVAs medarbetare Magnus Troedsson och drivs nu i Folkuniversitetets regi.

Juryn, i år bestående av fyra medarbetare på ETTELVA, har bedömt de sju bidragen utifrån tre kriterier: känsla som bilden förmedlar, innovation och hantverksskicklighet.

Motivering: Denna bild har en ritats med en säker penna. Det till synes enkla blir komplext och gör oss nyfikna på vart vägen bär. Ett skickligt hanterat skuggspel ger en lugn känsla i denna harmoniska bild. Vi får associationer till heta dagar vid medelhavet och skulle gärna söka skugga i denna passage. Trots skarpa hörn är intrycket mjukt och det välbalanserade utsnittet ger mycket att fundera på. Beskrivningen stärker bilden och ger innehåll.

Vi på ETTELVA är såklart nyfikna på konstnären, Axel Kullin!

Grattis till stipendiet! Vet du redan nu vad du ska använda pengarna till?
– Kanske nya pennor! Det tog 40 timmar att skapa bilden och det gick åt några pennor…

Berätta lite om dig själv och din bakgrund.
– Jag har alltid varit ganska kreativ av mig, alltid gillat att rita, måla och skapa. Bild var såklart mitt favoritämne i skolan. Utöver det så har jag alltid uppskattat geometri, former och vinklar och haft ganska lätt för mig att föreställa mig hur saker är formade och hur de fungerar. Så när det var dags att börja fundera lite i högstadiet vad jag skulle kunna tänka mig att jobba med i framtiden var arkitekt en idé på något som kanske skulle kunna passa. Men det var inte mer än en idé.

Varför började du på Arkitekturskolan STHLM?
– Jag började på Arkitekturskolan STHLM främst för att prova på. Året jag började var året då Arkitektprovet togs bort pga pandemin, och jag hade inte betygen för att komma in på linjen, så då tänkte jag att det var smart att prova på ett år för att se hur det är, samt lära mig grunderna inför kommande års arkitektprov.

Vad är ditt intryck av arkitektyrket efter ett år på skolan?
– Hur pass brett yrket ändå är, det finns så många stilar och typer av inte bara hus utan byggnader i allmänhet som måste skapas varje år. Utöver det är design i allmänhet så invävt i arkitektyrket och tänket, att det kommer ganska naturligt det också. Design av produkter och möbler till exempel är också något som jag tycker är mycket intressant, så jag är säker på att jag kommer hålla på med det också i framtiden. Det har varit så kul och lärorikt att prova på att komma på och skapa olika uttryck.

Vad tror du att du gör om fem år?
– Förhoppningsvis har jag precis gått klart arkitektlinjen om allt går som planerat. Kanske med inriktning möbel- och/eller produktdesign.

Vad verkar roligast och svårast med att vara arkitekt?
– Det roligaste tror jag, med betoning på tror, kommer vara att förverkliga kundens idéer och drömmar på ett sätt som resonerar med mig själv. Svårast kommer definitivt vara idétorka. Det är något som redan inträffar då och då och något som jag tycker är väldigt svårt och krävande när det gäller skapande i allmänhet.

Stort grattis och lycka till i framtiden, Axel!