Vinnare av ETTELVAs bildstipendium 2024!

Arkitekturskolan STHLM11Projekt / Vår verksamhet230

LÅT DIN SYN LEDA

Stipendiet på 5 000 kr är instiftat för att främja bildskapande inom arkitektur och delas ut till en student på Arkitekturskolan STHLM med särskilt framstående förmåga inom bildkonst.

Arkitekturskolan STHLM är Sveriges första förberedande utbildning inom arkitektur, inredning och landskap. Skolan startades av ETTELVAs medarbetare Magnus Troedsson och drivs nu i Folkuniversitetets regi.

Juryn, i år bestående av ETTELVAs utskott för Kreativ Utveckling under ledning av Linda Fredén, har bedömt de 10 bidragen utifrån tre kriterier: känsla som bilden förmedlar, innovation och hantverksskicklighet. Årets frågeställning var “Vad är arkitektur för dig”.

Motivering:

Årets vinnare svarar på frågan om vad arkitektur är genom att bjuda in betraktaren till en spännande värld av rumsligheter. Bilden i sig blir ett verktyg för arkitektoniskt utforskande.
På ett innovativt sätt frikopplar konstnären oss från konventionell läsning av papprets naturliga riktning och utsnitt. Genom att på ett medvetet sätt leka med gestalternas placering, skala och riktning skapas djupverkan, rumsliga relationer och en spänning som upphäver uppe och nere.
Val av kulör och sättet att arbeta med färg betonar ytterligare rumsligheternas olika kvalitéer och förstärker bildens möjliga tolkningar. Bilden väcker lusten och fantasin till liv hos betraktaren att blicka bortom givna ramar och förväntningar.

Vi säger grattis till årets vinnare, Rojina Zabithitari!

Grattis till stipendiet!

– Tack! Jag trodde verkligen inte att jag skulle vinna. Det blir en fin belöning för allt hårt arbete jag lagt ner på arbetsprover under terminen.

Kan du berätta lite om dig själv och ditt förhållande till tecknandet?

– Jag har alltid haft ett intresse för att teckna och måla. När jag var yngre pysslade och ritade jag mycket på min fritid. På gymnasiet gick jag en linje med inriktning grafisk design vilket var väldigt roligt. Där fick vi testa olika tekniker, både digitala och analoga.

Varför började du på Arkitekturskolan STHLM?

– Jag gillar att vara kreativ, men även matte. Inom arkitekturen kan jag kombinera dessa sidor av mig själv, kreativiteten och det mer strukturerade. Min lärare på gymnasiet tipsade mig om att söka till Arkitekturskolan STHLM vilket jag gjorde och kom in!

Vad verkar roligast och svårast med att vara arkitekt?

– Det är roligt att man får vara kreativ, även om det känns som att man blir mer begränsad när man börjar jobba i verkligheten. Jag tycker om att arkitektur handlar om människor – vad man upplever i arkitekturen – vilket känns både roligt och svårt. Arkitektur är viktigt då det handlar om både om fysiska och psykiska upplevelser och påverkar oss människor. Det gör att jag vill jobba med arkitektur.

Vad är din plan framöver?

– Jag har sökt till både Arkitektutbildningen på KTH och till Konstfack, så jag hoppas så klart att jag kommer in!

Vi önskar Rojina stort lycka till!

Här kan du läsa mer om vårt samarbete med Arkitekturskolan STHLM.