Vinnare av ETTELVAs bildstipendium 2017!

Arkitekturskolan STHLM10

Nu är vinnaren av årets bildstipendium utsedd! Stort grattis till Anna Engström som vann med sitt bidrag Övergångar!

ETTELVA Arkitekters bildstipendium delas årligen ut till en student på Arkitekturskolan STHLM med framstående förmåga inom bildframställning. Stipendiet är instiftat för att främja bildkonst inom arkitektur, och vinnaren av stipendiet får 5 000 kr.

Juryn, som I år bestod av Emma Ångström och Emma Härdin på ETTELVA samt Petra Bergman från ETTELVAs systerföretag MER, bedömde bilderna utifrån känsla som bilden förmedlar, innovation och hantverksmässig skicklighet. Samtliga bilder var anonyma, men studenterna hade gett bilden en rubrik och skrivit en kort beskrivning av vad de vill förmedla.

I år hade juryn den stora glädjen att titta på bidrag med stor bredd, kanske större än tidigare år. Vinnaren offentliggjordes på Arkitekturskolan STHLMs vernissage för vårprojektet onsdagen 31/5.

I Övergångar tolkar Anna Engström Brunkebergstunneln, och labyrinten illustrerar att man inte ser slutet av tunneln när man rör sig i den. Ljuset i labyrintens yttre rum visar på känslan att röra sig från dagsljus till mörkret i mitten av tunneln.

Anna Engström har tecknat länge med blyerts och tusch, men under året på Arkitekturskolan STHLM har hon utvecklat andra tekniker såsom akvarell och ritkol. Arkitekturskolan STHLM är hennes första estetiska utbildning, och hon satsar nu på att gå vidare på universitet för att studera till arkitekt.  Efter en intensiv vår på skolan och arbete med arkitektprover kommer ETTELVAs bildstipendium på 5 000 kr väl till pass.

– Jag har inte hunnit extrajobba på grund av allt skolarbete och ansökningar under våren, så jag blir superglad för stipendiet! säger Anna Engström.

Övergångar fix-

VINNARE: Övergångar

En mystisk och suggestiv bild som triggar fantasin. Bilden kan läsas som både som grafisk bild och illustration av rumsligheter. Vi uppskattar djupet i bilden och det spännande greppet att ”arbeta negativt” och teckna ljuset istället för skugga. Perspektivet är skickligt utfört och den poetiska bildtexten kompletterar bilden fint. Vi skulle gärna ha den hemma på väggen – bilden är lätt att tycka om!

Scener från tunnelbanan

Scener från tunnelbanan

Sex snapshots från en urban miljö, extremt skickligt tecknade med mycket hög hantverksskicklighet. Bilden är intressant upplagd i fasetter som varierar i närbild och mer utzoomad vy, och det finns en spännande blandning mellan mer skissartade porträtt och mycket genomarbetade och realistiskt tecknade avbildningar. Vi saknar dock den arkitektoniska kopplingen, sambandet mellan arkitektur/människa, som gärna hade kunnat beskrivas i bildtexten. Vi blir mycket nyfikna på konstnärens andra bilder med fokus på arkitektur och rumsligheter!

Huset vid klippornas ände

Huset vid klippornas ände

Intressant, konceptuell arkitektur gestaltad med fokus på material. Vi gillar kontrasten och mjukheten i träet, det finns en tydlig materialkänsla i träfasaden. Bilden tycks vara ritat ur fantasin med ett skevt uttryck och konstnären skulle tjäna på att utveckla det naivistiska. Hen kan även jobba mer med hierarkin i bilden för att få en bättre balans.

Stegvis

Stegvis

Bilden bjuder in till en nyfikenhet kring vad som finns bortanför det vi ser. De ljusa partier som syns ovanför trappan skvallrar om en rumslighet med mycket ljusinsläpp. Juryn gillar även den finurliga rubriken Stegvis. Särskilt det bakre partiet av bilden har fin skuggning med bra kontraster mellan ljus och mörker. Bilden skulle dock lyftas ytterligare genom att konstnären beskär bort undre delen.