Arkitekturbad

Arkitekturbad – med omtanke om ditt välbefinnande

I Japan har läkare rekommenderat skogspromenader som behandling mot stress och överarbetning sedan 1980-talet. Shinrin-yoku kallas för skogsbad på svenska och skogsmedicinen sägs stärka immunförsvaret, ger lägre blodtryck, minskad stress och ångest, bättre kognitiv förmåga samt högre kreativitet. De senaste åren har forskningen försökt klargöra exakt varför skogsbad ökar människans hälsa och resultaten visar att en stor del av förklaringen är känslan av förundran vi upplever i naturen. Att vandra långsamt, undersöka omgivningen med sina sinnen och uppleva skönhet och en lugn och harmonisk miljö, har också en stressreducerande och hälsobringande effekt på vårt nervsystem.

Vi på ETTELVA Arkitekter tror på arkitekturens kraft och är övertygade om att även god arkitektur kan ge betraktaren en känsla av förundran. Och vi vet att arkitektur är avgörande för människors välbefinnande – kanske till och med lycka.

Tillsammans med en psykolog har ETTELVA Arkitekter därför tagit fram en arkitekturpromenad som ska ge både en naturupplevelse och guida till storartad arkitektur. Vi kallar det arkitekturbad.

Våra arkitekturbad är optimerade för att maximera din upplevelse av skönhet, natur och förundran. Alla arkitekturobjekt har noga valts ut av våra arkitekter baserat på egenskaper som rumslighet, estetik, skala och sammanhang. Med hjälp av guidningarna kan du inspireras till att öppna dina sinnen och uppleva arkitektur på ett djupare plan, och även få förståelse till varför arkitektur och rumsligheter påverkar oss så starkt. Guidningarna går att streama eller ladda ner och är tillgängliga för vem som helst, när som helst, året om.

I dessa tider är behovet av att röra på sig särskilt stort. När många av oss tillbringar mycket tid i hemmet och dagarna är korta är en promenad ett enkelt sätt att aktivera sig. Promenader i dagsljus hjälper till att balansera sömn- och vakenhormoner samt ger en boost d-vitamin. Och ta med din mormor, granne eller kollega på Arkitekturbad så kan ni umgås säkert på avstånd.

Det tycker vi är omtanke i en föränderlig värld.

Först ut är Storkällans kapell, en magisk plats med eviga material, storslagna volymer och imponerande detaljprecision.

LYSSNA PÅ ARKITEKTURBAD STORKÄLLAN HÄR.

Projektet är ett samarbete mellan ETTELVA och psykologen och skogsbadsexperten Petra Ellora Cau Wetterholm. Neurodesignern Isabelle Sjövall har varit rådgivande i projektet.