Ett hus blir till – Del 1

Ett hus blir till4

Felicia Wahlborn, medarbetare på ETTELVA sedan 2011, hittade inte sitt drömboende på Hemnet. Istället har hon ritat sitt eget hus på Färingsö.

Att få rita sitt eget hus är en dröm för många arkitekter som en del kämpar hela sitt yrkesliv för att uppnå. Felicia Wahlborn tog examen 2014 men har redan skickat in ritningarna för sitt hus som ska stå färdigt i vår. Men att det skulle vara en dröm som nu går i uppfyllelse håller hon däremot inte med om:

– Nej, egentligen inte. Det är mest ett resultat av att vi ville flytta till något större och att insåg att om vi ska få det som vi vill ha det så är det att rita eget som gäller.

Felicia och hennes sambo Calle, som arbetar som ingenjör, började leta annat boende 2016. Men husen som fanns ute på marknaden passade inte deras högt ställda krav. De började därför titta på tomter till salu istället och snubblade över tomten på Färingsö på Ekerö i slutet av 2016. Tomten är en avstyckad fruktträdgård med träd som står på rad på norra sidan. De studerade detaljplanen och insåg att ett tillräckligt stort hus skulle få plats samtidigt som alla fruktträd kunde bevaras.

– Det finns få tomter i Stockholm. Vi hade en idé om att köpa en kuperad tomt som ingen skulle kunna tänka sig att bygga på, men alla spränger ändå.

Platsen och detaljplaneförutsättningarna har format huset. Tomten är smal och platt med snäva detaljplaneregler. Färingsö är en jordbruksö i Mälardalens hjärta med många lador i landskapet. Med tanke på tomtens förutsättningar och parets budget var det givet att rita ett trähus och ladan blev en självklar referens.

– Det finns andra sätt att ta sig an platsen, men med ladkonceptet blev trädgården och funktionaliteten i huset maximerad.

Felicia, som är född 1988, har haft huvudansvar för gestaltningen men Calle har varit öppen för idéer. Båda är uppvuxna i villa men Felicia har bott i nybyggt hus med öppna ytor och Calle har bott i 50-tals hus med många små rum.

– Vi har helt olika uppfattning om vad som är bra och praktiskt. En stor del av processen har bestått i att komma fram till en bra kompromiss av tillräckligt stora ytor och små skrubbar.

Felicia beskriver sitt nya hem som ett vanligt hus med många finesser. När det uppstod frågor om arkitekturen kunde Felicia använda ladreferensen för att landa i rätt beslut.

– En fråga var: hur modernt ska huset vara? Hur förhåller sig vårt hus till referensen? Vi landade i att det är en modern tolkning av en klassisk ladform som ska vara så tidlös som möjligt men ändå personlig. Och när vi skulle bestämma hur skärmtaket skulle se ut hittade vi exempel på äldre lador.

Att gestalta interiören har varit roligast. Villans plan är organiserad efter siktlinjer som ligger som ett kors genom byggnaden. Felicia ville först ha betonggolv men valde att avstå då golvet gjuts för sent på året med risk för frostskador och barr som fastnar. Trappan ligger som en juvel mitt i huset och får eventuellt ett falurött räcke för att koppla samman till den röda fasaden. Entrén ligger på gaveln och ska kännas infälld i själva huset.

– Vi har funderat mycket kring kopplingen mellan kök, matrum och vardagsrum.  Vi har försökt utreda våra egna behov och ifrågasatt vilken typ av boende vi som arkitekter vanligtvis ritar. Hur vill vi använda huset? Hur lever vi nu och hur vill vi leva? Som bostadsarkitekt ritar vi mycket planer utifrån hur man levde förr med specificerade kökslängder och matplats i köket. Men till slut landade vi ändå i en ganska traditionell plan.

Exteriört målas huset falurött. Plåtar och detaljer matchar i färg. Enkupetegel på taket passar i skala och materialitet. Dörrarna blir svarta med panel – också det en referens från ladkonceptet.

– Jag gillar att tänka material och ytor i förhållande till konceptet och få ihop alla detaljer.

Att bo i ett hus som hon själv har ritat kommer att utveckla Felicia som arkitekt.

– Främst får jag en uppfattning om rumsligheter i förhållande till hur man föreställer sig dem. Och jag upptäckte att man oroar sig för en massa saker i onödan. Som arkitekt sitter man med millimeterpass, det är inte alltid nödvändigt. Men det är viktigt att husföretaget som bygger är lyhörda för vad man vill ha. För oss vad det viktigt att få in avloppet från badrummet på övervåningen i väggen för att slippa ett schakt som hade stört siktlinjen och planen i köket. Och jag kommer säkert att upptäcka andra saker jag har lärt mig som jag ännu inte har tänkt på.

För att bättre kunna visualisera huset har Felicia exporterat byggnaden som VR-modell.

– Det var superbra att ”gå runt” i vårt hus. Vi upptäckte till exempel att öppna spisen satt för lågt men att snedtaket ger mer utrymme än vad vi trodde. Det kändes större än vad vi förväntade oss. Och jag märkte tydligt vikten av att kunna visa bilder och modell på huset så att motparten förstår vad man vill uppnå. I vårt fall har vi haft med oss en rendering som jag gjort och med hjälp av den har alla förstått våra idéer, såsom smala fönsterkarmar, ingen takfot och placering av stuprör. En bild säger mer än tusen ord, och särskilt om man som arkitekt ska kommunicera med människor som inte är arkitekter.

Valet av leverantör blev Fiskarheden.

– De gör inte modulhus och inte som totalentreprenad – det ger större friheter. Som arkitekt vill man gärna kunna påverka mycket utan att det blir svindyrt.

Husets enkla form gav en enkel bygglovsprocess. Felicia har ritat förhandskopia och sedan har Fiskarhedenvillan ritat bygglovet.

– Jag hade kunnat göra bygglovet själv men ville få in specifikt konstruktionstänk. Och Ekerö kommun är vana vid att få in Fiskarhedenvillor och de vet vilken nivå på detaljering som krävs för bygglovet.

Sammanlagt har Felicia lagt ett par månader effektiv tid på att rita huset, men processen har pågått sedan början av 2017 till våren 2018. När tekniskt samråd är genomfört och huset fått startbesked sätter bygget igång. Vi på ETTELVA fortsätter självklart att rapportera från bygget!