Ett hus blir till – Del 2

Ett hus blir till4

Sedan september 2019 är vår medarbetare Felicia Wahlborn och hennes man Calle inflyttade i sitt nybyggda hus! De kunde inte hitta sitt drömhem på Hemnet så hon bestämde sig för att rita deras nya hem själv istället. Nu står det mesta klart och vi är nyfikna på att höra mer om vad Felicia har att berätta om processen – hur är det egentligen att bygga sitt eget hus?

Hur har byggprocessen gått?
– Det har gått både bra och mindre bra på olika sätt. Huset är fint men såklart har det varit en del strul på vägen. Vi valde en husleverantör som tillämpar delad entreprenad vilket innebär att de lämnade förslag på entreprenörer de arbetar med som vi sedan tecknade avtal med var för sig. Bra med detta var att vi hade ganska stora möjligheter att ta bort, lägga till och ändra saker under bygget – exempelvis trappan som jag beställde själv, men som snickaren sen monterade. I vissa fall, till exempel för kaminen, hade vi en egen entreprenör som fick arbeta tillsammans med byggledaren/snickaren.

Baksidan av den delade entreprenadformen har varit att entreprenörerna och husfirman har kunnat skylla på varandra när något blivit struligt eller fel, vilket vi också har fått erfara. När vi gick in i det här projektet förväntade vi oss mer stöd från husfirman gällande strulande entreprenörer men vi fick allt som oftast försöka lösa sakerna helt på egen hand.

Exempelvis gjorde några kommunikationsmissar med en dörrbeställning att bygget blev försenat ett par månader över sommaren. Detta innebar att vi var tvungna att hitta ett tillfälligt boende under några månader då vi redan sålt vår lägenhet vilket ledde till att det blev en massa fix med att lösa en extra flytt och magasinering. Som tur var lyckades vi lösa det hela på ett bra sätt och så här ett år efter inflyttningen känns detta väldigt långt borta, men där och då var det jobbigt. Man får se det som att vi blev en erfarenhet rikare och att vi tillslut fick våra extra höga dörrar, men såklart är det en ekonomisk aspekt i förseningen som kan vara väldigt tuff i slutfasen av ett projekt och som i vårt fall tyvärr inte är löst med husfirman ännu. När man äntligen får flytta in och får bo i det hus man längtat efter så länge är det lätt att glömma bort att sådant behöver lösas.

Vår sammantagna upplevelse är därför att kommunikationen är extra viktig i en delad entreprenad vilket vi känner att det har varit lite si och så med. Men, på det hela taget ser vi trots detta att nyttan av att vi har fått välja mer själva ändå har övervägt baksidorna av stundtals strulande entreprenörer. Sett i backspegeln funderar vi dock på om vi skulle ha tagit en mer direkt byggledande roll för att verkligen ha fått allt som vi ville. Å andra sidan var det väldigt skönt att ta hjälp av en husleverantör då jag aldrig har projekterat småhus tidigare. Annars hade vi nog aldrig blivit klara.

 

 

Vad har varit roligast respektive tuffast med att bygga sitt eget hus?
– Roligast har såklart varit att få rita allt själv och få se på nära håll hur det steg för steg blivit förverkligat. Att få känna alla mått och proportioner som jag har haft förväntningar på, faktiskt ta form. Innan husbygget började fick vi genom en vän möjligheten att gå runt i huset i VR vilket verkligen var en riktigt bra upplevelse för att också få facit på sina rumsliga tankar. Jag tror starkt att VR är framtiden inom vissa delar av vår bransch, för att både arkitekt och kund ska förstå varandra bättre i design- och byggprocessen.

Tuffast har varit att verkligen hålla i plånboken och vara lagom hård mot entreprenörer som tar sig friheter utanför avtalen. Man vill ju att de ska göra ett fortsatt bra jobb, samtidigt som ingångna avtal ska hållas. Min sambo Calle har dragit det stora lasset gällande de ekonomi och uppföljning med entreprenörerna gällande vad som varit avtalat, medan jag har ansvarat för att lösa alla byggproblem som uppstått på plats. Det blev ganska många kompromisser under projektets gång men som vi inte tänker så mycket på i efterhand. Många samtal där snickaren har ringt och sagt ”Hej, kan du säga hur vi ska göra här; vi fick inte rätt grejer från leverantören. Det är tre veckors leveranstid.”. Samtidigt som det har känts frustrerande att plan A inte har gått som planerat så är jag ändå väldigt glad över att snickaren alltid har ringt och frågat när olika problem har uppstått, annars hade nog mycket blivit helt tokigt.

 

 

 Känner du att du har lärt dig något under byggets gång?
– Ja, verkligen jättemycket! Från byggsystem till rördragningar, hur ett bygge går till och samordnas, hur mycket skräp det blir (mycket) och vad (mycket) det kostar att köra bort en jordhög… Men också en del lite tråkigare saker – att försöka hålla ihop en budget, vilka rättigheter vi som konsumenter har gentemot entreprenörer vi upphandlar, hur man hanterar missnöjda grannar gentemot lagkrav etc. Jag känner verkligen att jag har fått en del extra skinn på näsan av detta projekt.

 

 

Har du några tips som du önskar att du hade kunnat ge dig själv innan detta startade?
– Oj, vad svårt! Det är mycket man måste tänka på när man köper tomt och det mesta tycker jag att vi fick med. Dessutom har vi i princip lyckats hålla vår budget, men vi är nog väldigt nitiska och noggranna i det vi gör så jag tror att det har varit en viktig del för att få det hela att gå ihop. Ett generellt konstaterande är att man alltid kan tänka ännu längre och ännu smartare, men till slut leder det nog bara till att man blir helt galen! Så det är en svår balansgång att klara av när man investerar så mycket pengar, hjärta och själ i något. Kanske att vi borde ha ritat en sommarstuga först, så att vi hade haft bättre koll på byggprocessen. Men det är lätt att vara efterklok och nu när huset står på plats är vi verkligen så glada att vi gjorde det.

 

 

Nu när huset är klart; hur känns det att vara inflyttade?
– Det känns så härligt! Det är så ljust och luftigt jämfört med lägenheten vi bodde i innan. Och det är så härligt lantligt med små hus och möjlighet till avslappnade promenader utmed fälten. Såhär i tider när Corona/Covid-19 har förändrat förutsättningarna i vår dagliga tillvaro känns det skönt att ha goda förutsättningar till att arbeta hemifrån, en egen tomt att vara ute på och fina utomhusmiljöer att vistas i.

 

 

Är det något med ert nya hus som har förvånat dig/känts annorlunda från vad du/ni hade förväntat dig/er?
– Hm, nja… VR-modellen som vi hade möjlighet att gå runt i innan bygget drog igång gjorde verkligen att vi fick en bra uppfattning av huset. Så jag tror att det som har förvånat mig mest är takfönstren. De är enorma och vilket fantastiskt ljus det blir inomhus! Dessutom går det att stå där och titta på utsikten vilket känns helt underbart. Dock blir det väldigt varmt av solen så vi har fått sätta rullmarkiser på dem vilket fungerar väldigt bra och gör att man fortfarande kan njuta av utsikten.

 

 

Vad känner ni er mest nöjda med?
– Det vi kan konstatera är att många av de saker som vi har kämpat för känns som att de har varit värda det extra besväret, men det är nog ändå trappan som är husets juvel. Den innebar en hel del jobb för mig, men oj vad bra det blev! Det tog lång tid att få klartecken från trappleverantören att de kunde tillverka både trappan och räcket. Sen var det ganska knepigt att få produktionsritningarna från fabriken i Lettland att bli rätt. Det tog säkert två månader och leverantören suckade djupt varje gång de fått ritningar som inte var rätt. Men när trappan väl kom så var den verkligen exakt och det blev det så himla bra!

 

 

Vad ser ni mest fram emot just nu med att bo i ert nya hus?
– Trädgården! Hurra! Vi ska bygga trall, jämna till marken, fixa gräsmattan och infarten. Vi har beställt massor av jord, mull och sten. Vi har också en brädgård nära vilket är väldigt praktiskt. Sen ser jag också fram emot att utveckla årets pallkragar till ett lite större trädgårdsland och en kompost. Så småningom när huset ”satt” sig, kommer vi också tapetsera och måla för att få lite mer kulör och personlighet interiört.