Tankar på terrassen #2

Event22

Stort tack till alla er som kom och minglande med oss för ett samtal kring bakåtblickande arkitektur.

Regnet höll sig borta och vi kunde denna höstmulna onsdag bjuda in till mingel på vår terrass för samtal branschkollegor emellan. I allt fler projekt stöter vi på frågeställningar kring stil och kvalitet i relation till en återblickande arkitektur. Redan i planskeden kommer dessa frågor upp på bordet. Vi var nyfikna på att höra hur ni resonerar i dessa frågor. Kan vi komma framåt genom att sträva tillbaka? Och vad grundar sig strävan bakåt i? Med deltagande arkitekter, byggherrar, stadsarkitekter, kommunanställda med flera blev samtalen många och engagerade.

Stort tack till alla er som kom! Ett särskilt tack till Nilsson Samuelsson som deltog på länk från Dresden med ett intressant resonemang kring Tysklands historia och om hur han jobbar med dessa frågor på Dresdens stadsplanekontor. Tysklands historia under 1900-talet skiljer sig mycket från den svenska, då spåren av två världskrig lämnat stora delar av landets städer i ruiner. Hur tar man sig an uppgiften att återuppbygga och utveckla det som en gång varit? I hur stor utsträckning ska man återställa det som en gång fanns på platsen och vad kan/ska vara helt nytt?

Vi vill även rikta ett stort tack till Martin Edfelt och Per Dunberg som tillsammans med vår kollega Sara Peny i ett efterföljande samtal resonerade kring dessa frågor i en svensk kontext.

Vi hoppas att vi har väckt en nyfikenhet för ämnet och öppnat dörren för en bred och öppen dialog. Håll utkik i våra kanaler framöver där vi hoppas kunna fortsätta utveckla det här samtalet. Kanske ses vi på vår terrass snart igen!