Bortom dystopierna är ett samverkansprojekt som drivs av Climaginaries, en tvärvetenskaplig forskargrupp vid Lunds universitet som består av konstnärer, författare och praktiker.
Genom forskare och kulturskapare syftar projektet Bortom dystopierna till att inleda ett samtal tillsammans med andra samhällssektorer och genom dialogen bygga fossilfria visioner för framtiden. Projektet har resulterat i fem framtidsutställningar som bygger på Climaginaries forskning, utställningar som kommer att visas i Västerås, Ven, Fengersfors, Göteborg och Lycksele. Målet för utställningarna är att visa på hur man kan få glappet mellan insikt och handling att närma sig varandra genom att bygga upp framtidsscenarion att längta till, men också visa på hur vi kan ta oss dit. Bortom Dystopierna vill genom de lokalt förankrade berättelserna underlätta för besökaren att föreställa sig sin egen framtid.
Våra kollegor Lars Gezelius (ansvarig kulturarv) och Henrietta Borseman (hållbarhetschef) har varit en del av samverkansprojektet och samtalen genom deltagande vid de workshops som ligger till grund för utställningarna. Arbetsmöten där vi haft förmånen att dela våra tankar och framtidsvisioner till utställningens omställningsberättelser utifrån arkitektens perspektiv för en hållbar byggbransch och samhällsutveckling.

– Det har varit intressant att arbeta med metoden backcasting/carbon ruins – en process som går ut på att skapa sig en framtidsvision och sen definiera hur man tar sig dit. Många medel, medier och verktyg har använts i processen. I projektet satte vi upp en målbild för samhället 2053 och arbetade oss baklänges steg för steg för att definiera vad, när och hur vi tillsammans behöver förändra våra vanor för att uppnå målbilden, beskriver Lars.
– Genom att tillsammans definiera dessa hållpunkter och nödvändiga förändringar för att uppnå en fossilfri framtid ska utställningarna medvetandegöra våra vanors inverkan på vår tillvaro. Tydligt blev under våra samtal att en stor förväntan finns på hur vi samarbetar och samverkar i framtiden kring både vardagsliv och företagsamhet. Genom återbruk av befintliga system och en större material-, produktions- och konsumtionsmedvetenhet kan vi uppnå stora positiva förändringar, konstaterar Henrietta.
Att bidra till att skapa visioner om en framtid att se fram emot och hur vi tar oss dit, det är omtanke för oss.

Vill ni veta mer om projektet och de kommande utställningarna kan ni hitta det här.