LCA-beräkningar – vi satsar vidare

Hållbarhet68Omvärld107Projekt / Vår verksamhet233Tjänster8

Gemensamt inom Arkvision-koncernen satsar vi på ETTELVA, MER och Millimeter vidare på att utveckla och bredda vår kompetens inom LCA-beräkningar.

 

Sedan 2022 gäller krav på klimatdeklaration vid uppförande av nya byggnader och från 1 juli 2025 kan gränsvärden för byggnaders klimatpåverkan införas i reglerna för klimatdeklarationer för byggnader. Gränsvärdet föreslås att omfatta samtliga byggdelar av en byggnad från grunden och dess isolering exklusive solceller och fast utrustning. Redan idag har däremot flera certifieringar krav på gränsvärden och alltfler byggherrar och kommuner arbetar aktivt med att minska klimatbelastningen genom tydliga klimatkrav i upphandlingar. Som arkitekter har vi som störst möjligheter att minska klimatpåverkan redan i tidigt skede, och vi arbetar idag med att ta ut LCA-beräkningar genom hela processen för att följa upp och dokumentera att krav blir verklighet i ett flertal projekt.

Vi vill nu, tillsammans inom koncernen, höja vår kompetens ytterligare ett snäpp för att hitta effektivare beräkningsprocesser och därmed vara redo att implementera klimatberäkningar i alla våra projekt. Vår målsättning är att applicera hållbarhetsarbetet i detalj på projektnivå och utveckla våra verktyg att genomföra klimatberäkningar. Vi vill hitta smidigare processer för att optimera och förbättra klimatberäkningar och arbeta direkt i våra BIM-modeller via en programvara som heter Anavitor LCA, utvecklad under Nordic BIM group. Detta då allt fler krav kommer på arbetet med LCA-analyser och vår interna målsättning är att alla som jobbar i projekt ska kunna ta fram klimatberäkningar. Tillsammans vill vi arbeta för ett lägre klimatavtryck genom hela designprocessen.