Hallå där, Sara!

Medarbetarintervjuer68

Sara Nermansdotter är vår supervisualiserare som även arbetar som keramiker. Hon är nyligen hemkommen från sex veckor på Gotland.

Gotland säger du, vad har du haft för dig?
– Jag har varit på Etelhems krukmakeri, Gotlands äldsta från 1889. Där har jag drejat, främst koppar och ljusstakar. Det sistnämnda är poppis och drejades i 300 exemplar bara nu under min vistelse där. Jag tror det är för den enkla formen. Den kan dekoreras efter personlig smak och därmed byta skepnad.

Hur hamnade du där?
– Jag fick kontakt med krukmakeriet under min tid på Konstfack, det är drygt 8 år sen nu och sen dess har jag varit där flera somrar i rad.

Hur bor du där?
– Jag bor i ett litet rum i verkstaden. Annars finns det ett litet hus på gården som alla keramiker delar på. Om dagarna är verkstaden öppen för allmänheten så att man kan kika på när vi drejar. Det var lite speciellt i början men nu har jag vant mig vid att bli iakttagen när jag arbetar. Besökarna ställer ibland frågor, många undrar om man blir torr om händerna eller varför man har en spegel framför sig. På gården finns även en restaurang, butik och stuga med drop-in-drejning. Ägaren Torleif expanderar varje år och är som Gotlands egen Ernst. De kreativa idéerna flödar och i taket använder han gamla rostiga hinkar som lampskärmar.

Vad tar du med dig?
– Eftersom att jag jobbar visuellt både på ETTELVA och när jag drejar finns definitivt likheter. Allt handlar ju egentligen om komposition och form oavsett om det är en bild eller en kopp.

Måste bara fråga, blir man torr om händerna då?
– Ja jo, det blir man!