Ny medarbetare: Henrietta Borseman

Medarbetarintervjuer80

Henrietta Borseman kommer närmast från Reflex Arkitekter där hon har arbetat sedan examen och även praktiserade under studietiden.

Hon har arbetat i många olika typer av projekt, såsom hotell, kontor och bostäder, men är främst intresserad av bostadsprojekt och sökte sig till ETTELVA bland annat tack vare kontorets stora bostadsteam.
– Bostäder påverkar hur vi lever och agerar. Det finns många intressanta frågeställningar inom bostadsarkitektur, det är ett brett ämne. Man får jobba med många olika skalor, från detaljplaneskala till detaljer i enskilda lägenheter. Jag tycker att det är kul att vara med i bostadsprojekt i alla typer av skeden, och det tror jag att jag kan vara på ETTELVA. Dessutom finns stora visioner inom till exempel hållbarhet på ETTELVA, och det drogs jag till.

Henrietta började på Arkitekturskolan KTH 2005 och studerade ett år i Oslo på AHO, Arkitektur och Design-högskolan.
– Tiden i Oslo var väldigt inspirerande. Det var en kreativ miljö i vackra lokaler och duktiga professorer. Dessutom var det högt i tak och prestigelöst, och skolan hade goda resurser.
Efter utbytesåret återvände hon för att göra sitt sista år på KTH. Det femte året gick hon i studion Critical design med fokus på social hållbarhet med genusperspektiv. Bland annat ritade man om RFSL:s lokaler och under projektet hölls workshops med de anställda som också medverkade på slutkritiken.
– Det var värdefullt att få gå ut och prata med människor under processen, att inte bara sitta vid ritbordet utan istället få in en vidare bild av situationen.
Som examensarbete ritade Henrietta ett äldreboende där också en förskola integreras för att öka utbyte mellan generationer.
– Det finns många alternativa äldreboenden idag. Min huvudfråga var: vad är ett hem för äldre? Hur skapar man en intuition som inte känns som en institution?

Innan hon började på arkitektprogrammet läste hon bland annat kreativt skrivande och påbörjade socionomutbildningen för att bli bildterapeut. Efter en termin upptäckte hon att hon ville jobba mer kreativt och sökte till Nyckelviksskolan för att få en grund till arkitektutbildningen.
– Att arbeta som arkitekt är en bra kombination av kreativt skapande, logiskt tänkande och den sociala aspekten – man kan göra allt inom arkitektur.