ETTELVA hjälper forskarna i fighten mot covid-19

Debatt19Hållbarhet45Omvärld73

“Med hjälp av våra tillgängliga resurser vill vi också dra vårt strå till stacken.”

 

Så säger ETTELVAs grupp för Digital Utveckling när de nu tar ytterligare ett steg och låter applikationen Folding@home utnyttja ledig processorkraft i företagets datorer.

Datornätverket Folding@home fokuserar sedan början på mars på att kartlägga proteinerna i det nya coronaviruset Sars-CoV-2. Att känna till proteinstrukturen kan vara till nytta för forskare som ska utveckla vaccin eller botemedel mot viruset och dess sjukdom.

Nätverket, som drivs av en grupp forskare vid Stanford, består av både företag och privatpersoner som ansluter sina datorer. Varje ansluten enhet tilldelas sin egen arbetsbörda och rapporterar sedan in resultatet. Tanken är att om en dator kan göra en liten del av arbetet så blir den totala, kombinerade kraften större.

Det är till detta projekt som ETTELVA nu lånar ut en del av sin datorkraft. ETTELVAs grupp för Digital Utveckling förklarar tankarna bakom initiativet:

”Vi kände att vi ville vara med och bidra i kampen att lösa en av de största utmaningarna i modern historia – kampen mot Covid-19. Den outnyttjade datorkraft som finns på kontoren och som kan sättas i arbete är enorm och vi hoppas att vi på detta sätt kan bidra till att vi snabbare tar oss förbi denna period. Bland annat vårt datorkluster för 3D-visualisering har nu fått en viktig uppgift. Där har vi åtta kraftfulla datorer som kommer att få köra dygnet runt tills krisen är över. Totalt så har vi åtta datorer med sex kärnor vardera i renderingsklustret plus några andra maskiner som arbetar, totalt 80 kärnor som hjälper till i arbetet med att kartlägga proteinstrukturen. Med hjälp av våra resursen vill vi också dra vårt strå till stacken.”

ETTELVA har tidigare lånat ut sina resurser. Sedan mars månad så står våra 3D-skrivare hos Stockholms Stad och producerar visirbågar som kan användas i sjukvården.

ETTELVAs motto är ”Vi bygger omtanke i en föränderlig värld.” och sällan har väl detta varit så sant som just nu. Omtanke genomsyrar allting vi gör och därmed föll det sig ganska naturligt att göra det vi kan för att bidra på alla olika sätt i den situation vi befinner oss.

Om du också vill bidra med din datorkraft så kan du ladda ned applikationen här.