Hur kan vi skapa hållbara boendemiljöer och implementera ett cirkulärt tänkande kring upprustning av våra bostäder? Den frågan stod i centrum när vi tillsammans med Miljöpartiet i dag arrangerade ett riksdagsseminarium med rubriken “Kan vi bygga för framtiden utan att riva?”.
Bakgrunden är tydlig: byggsektorn står för cirka 20 procent av Sveriges klimatutsläpp – och en stor del av dessa utsläpp uppstår i samband med rivning och nyproduktion. Idag renoverar vi ofta fortfarande med stora ekonomiska, miljömässiga och sociala konsekvenser.
– Vi har inte råd att fortsätta riva och bygga nytt på det sätt vi gjort historiskt. I stället behöver vi rekonditionera och vidareutveckla det befintliga beståndet. Återbruk, cirkulära metoder och lokal förankring måste bli det nya normala, säger Henrietta Borseman, hållbarhetschef på ETTELVA.
Seminariet samlade experter, beslutsfattare och branschföreträdare i ett gemensamt samtal om hur vi går från vision till verklighet. Diskussionen rörde bland annat framgångsrika modeller för cirkulär renovering, behovet av regelförändringar och hur boende kan engageras i hållbarhetsarbetet.
Med rätt styrmedel, mer kunskapsutbyte och gemensamt ansvarstagande kan återbruk och varsam utveckling bli en kraft för både klimatet och människors boendemiljö. Vi behöver öka takten i omställningen och göra om processerna för att renovera på rätt sätt.
Bland talarna fanns:
– Carl-Johan Bergström, Förhandlingschef, Hyresgästföreningen
– Sofia Hansdotter, Expert Fastighet & Hållbarhet, Sveriges Allmännytta
– Ulf Viktorsson, VD, Nykvarnsbostäder
– Stephan Fickler, Bebyggelseantikvarie, Svenska byggnadsvårdsföreningen
– Alfred Skogberg, Ordförande, Renoveringsraseriet
– Henrietta Borseman, Hållbarhetschef, ETTELVA Arkitekter
Moderator: Sara Peny, Stadsbyggnadsarkitekt, ETTELVA Arkitekter.