Nyfiken på: Vita Liljans väg

Omvärld95Projekt / Vår verksamhet211

Vi besöker Jonas som bor i ett ETTELVA-hus på Vita Liljans väg i Bredäng!

Jag heter Jonas, är 34 år och kommer från Dalarna. Jag jobbar på Sundbybergs stad på kultur och fritidsförvaltningen med frågor kring de ämnena.

Hur trivs du på Vita Liljans väg?
– Jag fick hyresrätten genom bostadsförmedlingen och har bott här sen inflytt i huset vilket var juni 2019 och trivs jättebra i lägenheten. Planlösningen är bäst! Jag bodde tidigare i en tvåa på 55 kvm i Uppsala, uppförd av samma byggherre, som på många sätt liknar denna men där jag tycker att den här lägenheten är mycket bättre planerad på samma yta. Dels gillar jag att köket är lite avskilt, då jag egentligen inte tycker om helt öppna planlösningar. Här är det tydligt att detta är köket trots att det är öppet, det har en egen yta i lägenheten. Jag gillar också att sovrummet är ganska stort. Det känns ovanligt stort för att vara en tvåa utan att lägenheten i övrigt känns liten. Det lilla fönstret i sovrummet är också en fin detalj.

– En annan grej jag gillar är balkongen. Eftersom den är indragen känns den mer skyddad och blir till ett extra rum. Den är dessutom relativt stor och har god plats för möbler vilket är trevligt. En fördel med att bo i hörnet av huset är jag får utsikt över både huset mittemot och mycket fri himmel åt andra hållet, vilket betyder mycket.

 

Vad har du för förhållande till arkitektur? Är du intresserad av arkitektur generellt?
– Jag är jätteintresserad! Jag kan och läser ganska mycket om arkitektur och går ibland på arkitekturvandringar och sådant. Jag brukar alltid gå med näsan uppåt för att jag tycker om att kolla på hus. Även stadsplanering tycker jag är väldigt spännande.

Hur tycker du att denna nya byggnad passar in i området, tillsammans med den befintliga arkitekturen?
– Den passar bra in; samma stil på ett sätt, men modernt. De indragna balkongerna mot gatan pratar väl med den befintliga bebyggelsen. Sen har ju byggnaden ett modernare formspråk med färgvalen och de brutna taken som är oregelbundet formade. Det är också en liten sluttning här bakom vilket huset anpassar sig bra till. Det känns naturligt att det ska vara ett hus här, svårt att tänka sig hur det var innan.

Finns det en typ av person som bor här?
– Det verkar vara superblandat. Inte så mycket äldre personer, men annars tycker jag att det verkar vara en stor variation, både på ålder och nationaliteter.

Vad skulle du säga att du har för inredningsstil?
– Oj, vet inte, personligt kanske, men det säger väl alla! Jag tycker det är kul med saker och blandar gärna mycket gammalt och nytt. Det viktigaste är att det ska märkas att någon bor här och att det känns hemtrevligt och ombonat.

Har du något du skulle vilja hälsa eller fråga arkitekten?
– Jag vet inte, eftersom jag inte vet hur mycket som ligger på arkitekten och på konstruktionen från byggherren. En sak jag tänkt på är att det är otroligt lyhört för att vara nyproduktion och att väggarna som inte är bärande, de mellan rummen, bara är reglar och gipsskivor vilket gör det svårt att hänga upp hyllor ordentligt då de inte riktigt håller.

Är det något du skulle vilja ha gjorts annorlunda i lägenheten?
– Ja, lite småsaker som djupare skåp i köket och plats för en normalstor diskmaskin. Tvåorna i husen har bara en 45a till diskmaskin och inte en normalstor vilket är synd. Det går åt mer energi känns det som då jag måste diska oftare än vad jag gjorde när jag hade en större.

– Det hade också varit mysigt med ett större badrum för att få plats med ett badkar men jag hade samtidigt inte velat att de andra rummen i lägenheten skulle ha varit mindre.
Annars tycker jag generellt att det finns många bra lösningar i lägenheten; exempelvis har man lagt golvklinker i hallen och inte låtit parketten fortsätta fram till ytterdörren, det tycker jag var smart tänkt.

 

Vi tackar för besöket och önskar Jonas fortsatt trivsamma år i sin ETTELVA-lägenhet!