Nyfiken på: Vita Liljans väg

Omvärld60Projekt / Vår verksamhet129

Vi besöker Jonas som bor på Vita Liljans väg i Bredäng i ett ETTELVA-hus!

 

Jag heter Jonas, är 34 år och kommer från Dalarna. Jag jobbar på Sundbybergs stad på kultur och fritidsförvaltningen med frågor kring de ämnena.

Hur trivs du på Vita Liljans väg?
– Jag fick hyresrätten genom bostadsförmedlingen och har bott här sen inflytt i huset vilket var juni 2019 och trivs jättebra i lägenheten. Planlösningen är bäst! Jag bodde tidigare i en tvåa på 55 kvm i Uppsala av samma byggherre med många likheter men denna är mycket bättre planerad på samma yta. Dels att köket är lite avskilt, då jag egentligen inte tycker om den helt öppna planlösningen. Här är det tydligt att detta är köket trots att det är öppet, det har en egen yta i lägenheten. Jag gillar också det ganska stora sovrummet. Det känns ovanligt stort för att vara en tvåa utan att lägenheten känns liten. Det lilla fönstret i sovrummet är också en fin detalj.

 

En annan grej jag gillar är balkongen. Eftersom den är indragen känns den mer skyddad och bildar som ett rum och är dessutom relativt stor med plats för möbler. En fördel med att bo i hörnet av huset är jag får utsikt över både huset mittemot och mycket fri himmel åt andra hållet, vilket betyder mycket.

 

Vad har du för förhållande till arkitektur? Är du intresserad av arkitektur generellt?
– Jag är jätteintresserad! Jag kan och läser ganska mycket och går ibland på arkitekturvandringar och sådant. Jag brukar alltid gå med näsan uppåt för att jag tycker om att kolla på hus. Även stadsplanering tycker jag är väldigt spännande.

Hur tycker du att denna nya byggnad passar in i området, tillsammans med den befintliga arkitekturen?
– Det passar bra, samma stil på ett sätt, men modernt. De indragna balkongerna mot gatan pratar väl med de befintliga bebyggelserna. Sen har det ju också ett modernare formspråk med de brutna taken som är oregelbundna samt färgvalet. Det är en lite sluttning här bakom vilket huset anpassar sig bra till gatubilden. Det känns naturligt att det ska vara ett hus här, svårt att tänka sig hur det var innan.

Finns det en typ av person som bor här?
– Det verkar vara superblandat. Inte så mycket äldre personer, men annars är det väldigt blandat tycker jag det verkar, både på ålder och nationaliteter.

Vad skulle du säga att du har för inredningsstil?
– Oj vet inte, personligt kanske, men det säger väl alla! Jag tycker det är kul med saker och blandar gärna mycket gammalt och nytt. Det viktigaste är att det ska märkas att någon bor här och att det känns hemtrevligt och ombonat.

Har du något du skulle vilja hälsa eller fråga arkitekten?
– Jag vet inte, eftersom jag inte vet hur mycket som ligger på arkitekten och på konstruktionen från byggherren. En sak jag tänkt på är att det är otroligt lyhört för att vara nyproduktion och att väggarna som inte är bärande, de mellan rummen, är bara reglar och gipsplattor vilket gör det svårt att hänga upp hyllor ordentligt då de inte riktigt håller.

Är det något du skulle vilja ha gjorts annorlunda i lägenheten?
– Ja, lite småsaker som djupare skåp i köket och plats för en normalstor diskmaskin. Tvåorna i husen har bara en 45a till diskmaskin och inte en normalstor vilket är synd. Det går åt mer energi känns det som då jag måste diska oftare än vad jag gjorde när jag hade en större.

Det hade också varit mysigt med ett större badrum för att få plats med ett badkar men jag hade samtidigt inte velat att de andra rummen i lägenheten skulle varit mindre.
Annars tycker jag det är ganska bra lösningar som att man lagt golvklinker i hallen och inte lät parketten fortsätta, smart tänkt.

 

Vi tackar för besöket och önskar Jonas lycka till i sin nya ETTELVA-lägenhet!