Sommarkrönika 2021

Omvärld84

ETTELVAs VD Christina Kazeem funderar kring återgången till kontoret efter semestern.

Den kyliga våren övergick till slut i varma och soliga dagar och äntligen blev den obligatoriska Corona-morgonpromenaden väldigt behaglig. Men allvarligt talat – det börjar bli tråkigt. Rutinen promenad-kaffe-Teamsmöte från köksbordet saknar något:

Människor.
Sammanhang.
Kontoret.

Kontoret ja, hur blir det? Vi när alla drömmen om det perfekta kontoret som balanserar det produktiva jobbet hemma. Många stämmer upp i att flexibiliteten ger högre produktivitet och mer balans. Och vi svämmas över av data om hur vi tros vilja arbeta efter pandemin, på och utanför kontoret.

Stockholms Handelskammares undersökning i våras visade just på en stark längtan tillbaka till kontoret, men också ökad efterfrågan på att kunna arbeta hemifrån. Cirka 70% av medarbetarna och lika stor andel av arbetsgivarna ansåg att arbete från kontoret ca tre dagar per vecka är lagom för att åstadkomma den perfekta arbetslivsmixen.

I juni skrev Dagens Industri att ”Distansregler sågas” med hänvisning till det interna missnöjet med Nordeas beslut att samla medarbetare under ett tak och införa tydliga regler om arbete på distans. Och t.ex. Gartner HR Research fyllde på med att individens valfrihet måste vara utgångsläget: ”Organizations must develop a human-centric model to drive performance in hybrid environment”. Ett skifte till att arbetsgivare helt enkelt fullt ut låter medarbetare välja var, när och hur de ska arbeta.

Väl på kontoret tror sig Tech-jätten Salesforce veta att de framtida kontorens syfte är social kontakt och samarbete – inte skrivbord – medan andra attraktiva arbetsgivare som Spotify gör andra analyser om kontorets syfte och huruvida det finns ett behov av medarbetarnas närvaro på ett fysiskt kontor eller inte.

Så vad säger data mer än att längtan till det fysiska mötet är samstämmigt och att en ny förväntan kring individens valfrihet har tillkommit? Kanske det som Newsec Property Outlook sammanfattar: “we will surely see continued developments and new usages as our behavior changes, but I am certain that the office will continue to evolve and meet our needs.”*

I dessa tider är vi på ETTELVA som bäst. För utifrån vår utgångspunkt att ”vi bygger omtanke i en föränderlig värld” har vi alltid investerat i att förstå vår samtid, att få koll och peka ut en tydlig strategi för oss och våra kunders framtid. Vi säger inte att det finns ett facit, en mall att följa, bara att ett tydligt förhållningssätt och bra data gör det enklare och mer inspirerande att hoppa ut i det okända och helt enkelt hybridpröva oss fram.
I skiftet mot det oprövade kan vi bara konstatera att allas vårt liv på jobbet kommer att vara i prototypläge ett bra tag framöver.
Men så roligt! Vi har massor att lära!

Christina Kazeem, VD ETTELVA Arkitekter

Vi på ETTELVA Arkitekter och Millimeter önskar dig en Glad sommar!