Tallinn – en reseberättelse

Omvärld106Studieresor & Studiebesök20

Tiden hinner ikapp de forna östländerna och den internationella stadskulturen förvandlar stad efter stad.

Talllinn är inte något undantag och det är stor aktivitet på byggandet. De senaste tillskotten i byggnadsmassan kunde ha uppförts i vilken europeisk stad som helst, framför allt i det omvandlade industriområde som kallas ”Rotermann-kvarteren” efter fabrikören som utvecklade området i slutet av 1800-talet. Därför är ombyggnader i utlandet ofta roligare att besöka än rena nybyggen då man fortfarande kan förstå historien genom de ursprungliga byggnadsdelarnas karaktär.

Och ombyggnader finns det gott om i Tallinns centrala delar. Rotermann-området innehåller inte längre några industrier utan retail, bostäder och kontor samsas i de karaktärsfulla äldre husen.

I Kalamaja-kvarteren, som förvånar med sin storlek, ligger de speciella trähus vars priser ökar snabbast i hela staden. Oftast flerfamiljshus med tre-fyra våningar uppförda under åren runt förra sekelskiftet. Området är sammanhållet och överraskande välhållet. Från de högt belägna gatorna kan man få en fin utblick över Tallinnbukten som förstärker känslan av exklusivitet.

ETTELVA och Millimeter valde bort flygresandet i år med anledning av klimatförändringarna. Det innebar att vi fick ett annat urval av möjliga resmål än vad vi är vana vid. Istället för kontinental miljö fick vi östersjölandskapet som bakgrund. Det gav också fördelen att det flesta av de objekt vi besökte hade kvaliteter som faktiskt går att överföra till svensk kontext och marknad.

Att resa österut är speciellt för många. Själv hade jag aldrig varit i Tallinn förrän ETTELVA och Millimeter valde den estländska huvudstaden som mål för årets studieresa. I mitt huvud var Baltikum fortfarande som en sovjetisk provins, lite fattigare och ganska folktomt, men jag fick revidera mina slarviga fördomar ordentligt. De grå betonglimpor som jag såg för min inre syn lyste med sin frånvaro och istället fick jag uppleva en vacker och sammansatt huvudstad med byggnader och stadsdelar från medeltiden och framåt. De nyaste tillskotten är intressanta och helt befriade från den yrvakna osäkerhet som präglade guldgrävararkitekturen från självständighetens första årtionde. Tallinn och dess invånare har format en samtida urban omgivning där det är enkelt att vara turist och dit man gärna reser för en avkopplande och intressant långhelg.

Vid pennan: Magnus