ETTELVA tipsar – Inspireras av din närmiljö

Omvärld86Projekt / Vår verksamhet186

Under våren har vi inte kunnat ses och umgås i samma utsträckning som vi brukar göra, vilket har gjort att vi på ETTELVA har letat efter nya sätt och tillfällen att umgås, uppleva, se på och diskutera arkitektur. Ett sätt har varit genom att starta vår egen pod-cirkel!

Vi vill nu tipsa andra arkitekturintresserade att göra som oss; lyssna på en pod, gärna tillsammans med en arkitekturintresserad kompis, och bege dig ut i din närmiljö. Det finns så mycket att titta på och uppleva i de områden som vi dagligen befinner oss i, särskilt när man fokuserar lite extra på det ena eller det andra. Vi har i vår pod-cirkel i huvudsak behandlat höga hus, parker och förort + förtätning med fokus på Stockholm, men det går ju så klart precis lika bra att applicera upplägget på andra städer och platser. Här kommer våra tre tips på pod-promenader/-cykelturer som vi har gjort under våren:

1. Tema – Höga hus

För denna pod-cirkel promenerade vi upp med vår lunch till Skinnarviksbergets topp på Södermalm,  därifrån fick vi en god utblick över staden i alla väderstreck. Vi spanade in stadens höga hus från olika tid med olika uttryck, varpå vi diskuterade vad vi tycker om höga hus. Vad är för- och nackdelarna? Hur är de placerade? Hur påverkar de en plats (gata/kvarter/stadsdel)? Hur bör man tänka när man ritar höga hus? Avsnittet gav oss en god bakgrund till de höga hus som finns i Stockholm idag.

Podcast: Staden Husen Människorna
Avsnitt 1: Höga hus – från Babels torn till Norra tornen

 

2. Tema – Parker

Med vårt kontor som utgångspunkt tog vi oss en promenad runt västra Södermalms parker och grönytor. Stadsdelen bjuder på olika typer av gröna stråk och parkmiljöer så vi passade på att promenera och prata om de olika platsernas olika kvaliteter. Vad gillar vi, vad gillar vi inte? Varför? Vad kan vi lära från de olika typerna av miljöer som vi passerar? Avsnittet berättar hur det kommer sig att denna typ av ytor har sparats och hur man har använt parker och grönytor genom åren.

Podcast: Staden Husen Människorna
Avsnitt 5: Grönt är skönt. Om stadens parker, grönytor och andningshål.

 

3. Tema – Förort och förtätning

För vår tredje pod-cirkel bestämde vi oss för att cykla (men det går ju precis lika bra att promenera denna sträcka också)! Med tema förort och förtätning begav vi oss till Årsta för att se hur stadsdelen har utvecklats och förtätats genom åren. Längs vår cykeltur gjorde vi stopp för att titta på samt prata om utvecklingen och upplevelsen av olika typer av förtätningsprojekt och uttryck. Hur förhåller sig infill-projekten till sin omgivning? Finns det ett samspel med den befintliga miljön? Hur upplevs området som helhet? Hur ter sig förtätningar från olika tider? Avsnittet förmedlade en tydlig bild av hur värderingar och ideal ständigt förändras och sätter avtryck i den fysiska miljön.

Podcast: Staden Husen Människorna
Avsnitt 3: Förort, sovstad, ytterstad. Hur Stockholm växte utåt. Och sen inåt igen.