ETTELVAs Guide för nyanlända arkitekter i Arkitekten

Media18Projekt / Vår verksamhet224

ETTELVA Arkitekter har under hösten arbetat med att framställa ett hjälpmedel för nyanlända arkitekter. Med tips, råd och personliga berättelser hoppas de kunna underlätta för nyanlända arkitekter att hitta jobb, bostad och ett socialt sammanhang.

Sara Eklund, initiativtagare till ETTELVAs guide för nyanlända arkitekter såg ett behov av samlad information riktad till nyanlända arkitekter som var i startfasen att etablera sig i Sverige.
– I samband med att ETTELVA Arkitekter expanderade under kort tid blev vi en mer mångkulturell arbetsplats, säger Sara Eklund. Många av mina kollegor är nyanlända arkitekter, med värdefulla erfarenheter om hur det är att etablera sig i Sverige, både på arbetsmarknaden och socialt.

Tillsammans med fem medarbetare med erfarenheter av att komma som nyinflyttad arkitekt till Sverige växte projektet ETTELVAs guide för nyanlända arkitekter fram.

Yasser Sasa är en av medskribenterna till guiden. Han flyttade till Sverige från Syriens huvudstad Damaskus för tre år sedan. Han fick snabbt tag i en lägenhet i Märsta via en svensk vän, och inom kort även en tjänst på Fokus Arkitektur. Men att finna ett socialt sammanhang tog längre tid.
– De första månaderna i Sverige var en tuff tid för mig, säger Yasser Sasa. Jag saknade sociala sammanhang och kontakter. Migrationsverket, arbetsförmedlingen, och andra myndigheter bidrog med bra information om det mest nödvändiga, men det finns ju så mycket mer! Det är såklart lättare att få information om jobbmöjligheter via bekantskaper, det hade varit till stor hjälp för mig om jag hade vetat om alla de mötesplatser som finns för nyanlända. Därför ville jag vara med och skapa vår guide, det är ett dokument som samlar mycket värdefull information på en och samma plats. Jag hoppas att den ska kunna hjälpa många.

ETTELVA Arkitekter arbetar aktivt med att rekrytera nyanlända och arkitekter med utländsk bakgrund.
– Ökad mångfald på kontoret ger stora fördelar, både kunskapsmässigt och i företagskulturen, säger ETTELVAs VD Anders Lindh. Det är en självklarhet att vi som företag, och vår rekrytering, ska vara representativt för samhällets diversitet. En mångfald av kulturer och erfarenheter ger nya referensramar, vilket i förlängningen behövs för att skapa god och kvalitativ arkitektur.

Läs artikeln i Arkitekten här.

Guide finns att laddas ner här.