Nyfiken på: Ägarlägenheter

Projekt / Vår verksamhet143

I området Dalénum på Lidingö har ETTELVA ritat flera bostadshus med ägarlägenheter – en relativt ny boendeform i Sverige som fler och fler uppskattar. Men hur är det att bo i en ägarlägenhet och vad skiljer boendeformen från en bostadsrätt? Vi har pratat med Paul som har bott i hela tre ägarlägenheter i samma trappuppgång.

Paul Lindquist är affärsutvecklare på ett fastighetsbolag och bor i ägarlägenhet sedan flera år tillbaka. Under detaljplanearbetet med AGA-området på Lidingö var han kommunstyrelsens ordförande och i hög grad delaktig i att förvandla stadsdelen där han nu själv bor. Det nedgångna industriområdet ekade tomt förutom en handfull företag och läget gjorde platsen optimal för bostäder. Fördelarna var många: södervända sjötomter, nära stan och naturreservat men goda förbindelser och bra kollektivtrafik.
– Området blev så lyckat att jag själv ville flytta dit! säger Paul som vid tidpunkten var redo att lämna radhuslivet och sökte en nybyggd lägenhet, gärna nära vattnet och relativt centralt.

Att det blev just en ägarlägenhet var en tillfällighet.

– När jag valde lägenhet var det inte ett kriterium. Det var lägenheten i sig som lockade: storleken, läget och planlösningen. Planlösningen är en av de saker jag uppskattar mest med ETTELVAs lägenheter. Jag tycker väldigt mycket om den halvöppna lösningen med vardagsrum, matsal och kök i vinkel. På så sätt skapar man gemenskap och god access – funktionerna är nära men man slipper sitta i soffan och titta in i disken.

En annan stor fördel med lägenheten är den lyxigt stora balkongen.

– Möjlighet till bra utemiljö är viktigt för min del. Jag tycker om att vara utomhus och äta middag med familjen eller vänner. Dessutom finns många förvaringsutrymmen vilket jag tycker är jätteviktigt i en bostad. Det är många som fuskar med förvaringen för att effektivisera bostadsytan men här finns gott om plats.

Paul – som tidigare bott i radhus, villa och bostadsrätt – tvekade inte när han fick möjlighet att köpa en ägarlägenhet.

– Det finns många fördelar. Man äger ju inte en bostadsrättslägenhet, bara en andel i en ekonomisk förening och delar en finansiell risk som är större än de flesta människor anar. Med en ägarlägenhet har jag en annan ekonomisk kontroll. Jag har inga gemensamma lån och kan därför räkna ut exakt vilken risk jag tar och vad mitt boende kostar utifrån ränteläget. Den tryggheten är oerhört viktig och många underskattar den. Som bostadsrättsinnehavare har man ganska liten insyn i ekonomin.

Paul är inne på sin tredje ägarlägenhet – i samma trappuppgång. Som nyskild köpte han först en tvåa som han enkelt byggde om till en trea:

– Det var smidigt att bara sätta upp en vägg utan formella beslut.

Det är fritt att bygga om i en ägarlägenhet så länge det inte påverkar bärigheten eller övriga grannar. En ägarlägenhet kan dessutom hyras ut utan godkännande från någon förening.

– Ungefär tjugo procent av lägenheterna i min trappuppgång hyrs ut och det funkar utmärkt. Jag funderar själv på att köpa en till mindre lägenhet för att hyra ut som en investering.

Trots många fördelar med ägarlägenheter finns det några saker som är bra att vara medveten om.

– I och med att man äger lägenheten måste man också betala eventuella pantbrev och stämpelskatt. Det tjänar man in över tid tack vare ägarlägenhetens betydligt lägre avgifter, men bor man en kort tid i lägenheten är det inte säkert att det lönar sig.

Att ägarlägenheter är en relativt ny produkt på marknaden kan också vara bra att ta i beaktning.

– Potentiella bostadsköpare kanske känner osäkerhet, men mina två tidigare lägenheter har gått bra att sälja. Och mig veterligen lånar bara ett par banker ut till köp av ägarlägenheter. Det förvånar mig eftersom säkerheten är lika bra som för ett radhus eller en villa, men det blir ju en begränsning eftersom det då är svårare att förhandla och pressa räntenivåer.

En egen parkeringsplats fick Paul med på köpet – men det finns inga gemensamma ytor för umgänge med grannar. Tvättstuga saknas och cykelrummet är trångt. Men Paul tror på boendeformen för framtiden.

– Jag tror på ägarlägenheten som produkt. Den är bättre än bostadsrätten, men den behöver marknadsföras för att folk ska förstå fördelarna. Ägarlägenheter är vanliga utomlands, medan bostadsrätten är mer utbredd i Sverige.

Överlag trivs Paul mycket bra både i stadsdelen han själv varit med och format och sin ETTELVA-lägenhet.

– Ni har skapat väldigt bra bostäder i området, både genom att ta tillvara på läget och omgivningarna och rita riktigt bra lägenheter.