På plats på bygget – Åby Ängar kv. 4

På ritbordet62Projekt / Vår verksamhet166

I Vallentuna pågår bygget av Åby Ängar kv. 4 för fullt! Mycket har redan kommit på plats, så en solig dag för några veckor sedan var Ulla och Henrietta på taklagslunch och platsbesök för att se hur byggnaderna börjar ta form. Vi vill därför passa på att kolla läget med dem hur det kändes att vara där och hur det var att besöka ett bygge igen.

Berätta gärna lite övergripande om projektet – vem är beställare och hur har arbetet med projektet sett ut? 

–  Det är Nordr som är byggherre och Veidekke Entreprenad som utför entreprenaden. Projektet är svanenmärkt och består av tre relativt enkla lamellhus om 4-5 våningar innehållande totalt 130 st hyresrätter i storlekar mellan 1-3 rum och kök. Vi påbörjade arbetet med programhandling under 2019 och lämnade in färdig bygghandling redan under 2020. Hela projekteringsprocessen flöt verkligen på smidigt och samarbetet i gruppen fungerade superbra mellan både projektledning, projekteringsledare och övriga projektörer. Och som sagt så börjar byggnaderna verkligen ta form nu – inflyttningen ska påbörjas redan i början av 2022, så det är nära nu!

 

Vad var gestaltningskonceptet för husen?

– Gestaltningen och färgkonceptet hämtar inspiration från områdets tidigare ängar och den omgivande skogen. Materialen är puts, trä, sten/klinker, glas och aluminium. Putskulörerna består av olika dova toner i grönt, grått och vitt som varierar något mellan de olika husvolymerna. Entréerna har en omfattning av sten/klinker i en mellangrå kulör och partierna är av ek. De indragna balkongerna mot gatan är invändigt klädda med en stående träpanel i en varm ton med täta balkongräcken av glas och aluminium i en grön kulör. Övriga balkonger har smäckra pinnräcken.

 

Hur var det att vara på platsbesök igen?

– Det var verkligen jätteroligt! Det är alltid lika spännande att komma på plats och se de projekt man har arbetat med i verkligheten – det blir något extra att kunna gå runt och både se och känna på allt. Det var också roligt att höra responsen från byggarna som tyckte att lägenheterna kändes rymliga, ljusa och välplanerade med kvadratmetrarna på rätt ställen. Och såklart var det verkligen trevligt att träffa hela arbetsgruppen igen!

 

Var det något med husen som var extra roligt att se?

– Det var fint att se hur volymerna passade in i området och i omgivningen. Vi arbetade mycket med färgsättningen av fasaderna för att hitta rätt nyanser av grönt så det var också fint att se hur väl de fungerade både tillsammans och på platsen. Sen var det även extra roligt att se hur bra det blivit med många av de detaljer som vi lagt lite extra mycket möda kring; indragen puts vid fönster, pinnräckenas utformning och de indragna entréerna med entrépartier av ek som började ta form. Det var även fint att se och uppleva de tydliga siktlinjerna som vi arbetat med i utformningen av planerna, hur de bidrar med en känsla av rymd från att man kliver in i lägenheterna. Det var också härligt att se att så många lägenheter hade sjöutsikt!

Stort tack till beställare, byggare och hela projektgruppen för både en trevlig dag på plats, och framförallt för ett väldigt fint samarbete!