Lommarstranden

”Med drakar och Robin Hood i huvudet försöker vi skapa en spännande och engagerande helhet. Att bo i skogen och skogsbrynet kanske kan vara som att vara en del i en saga. Här handlar arkitekturen lika mycket om de intima mellanrummen som om husen.”

MATS MARNELL, Uppdragsansvarig arkitekt

Projektbeskrivning

Plats

Med bara några minuters promenad in till Norrtäljes äldre stad är detta nya område mycket centralt. Lommarskogens kullar och träd planar ut till ängsmarker och Lommarstranden som möter sjön Lommarn. Denna bildar nedströms den karaktärsskapande Norrtäljeån som går genom staden mot hamnen.

Koncept och uppdrag

Projektet Lommarstranden etapp 1 är fokuserat runt skogsslänten och brynet ner mot strandängen. Man vill skapa en aktiv och naturorienterad stadsdel med fokus på mellanrummen och det gemensamma. Husen är grupperade i täta klungor med ett intimt samband mellan sig men också spejande utåt. På uppdrag av Credentia jobbar ETTTELVA med två grupper; ”brynet” nere vid ängen samt ”utblickarna” högst upp på berget. Området är organiserat runt en ”hub” med parkering, gemensamma lokaler, cyklar och återvinning. Ovanpå taket finns lekyta och allmän plats med utblickar och sol.

Arkitektur

Till ”utblickarna” kan man från hubben ta sig på en gångbro. Utblickarna är placerade som handens fingrar på bergets topp. De två husen vi ritar är enkelt men robust utformade i ljust stenskiffer och utanpåliggande balkonger. Anslutande till en plan yta på bergets topp skapar de sammanhang med intilliggande hus. Vi har här valt att göra lite större lägenheter placerade i husens hörn och alla med fantastisk utsikt. Hällmarker och träd bevaras så långt som möjligt i husets närhet.

Precis nedanför hubben ligger vårt andra husgrupp ”brynet” i ett centralt läge i området. Gatan har en utformning som ”shared space” och husgruppen ansluter öppet och inbjudande. Gården är uppbyggd med terrasseringar för att ta hand om 6 meters höjdskillnad. Två hus nås direkt från gatunivån och ett tredje hus via en bro på långa pelare. Även här är husen klädda i stenskiffer. Volymerna är nätta och enkla för att låta naturen och mellanrummet få uppmärksamheten. Husens mått gör också lägenheterna lite mindre än husens uppe på berget. Flertalet av bostäderna blickar ut över åkerlandskapet nedanför och många kan även se ner mot sjön i norr. Vi vill söka en detaljering och närvaro på nära håll och med en tydlig materialitet. Med dova naturnära färger och en försiktig placering smälter byggnaderna fint ihop med skogen runtom. Balkongerna är ledigt och fritt placerade  på husens alla sidor för att skapa kontakt med omgivningen.

Fakta
  • Beställare: Credentia
  • Storlek: 105 lägenheter, 8 300 kvm BTA
  • Plats: Norrtälje
  • År: 2019 - pågående
Kontaktpersoner
  • Mats Marnell
  • Ansvarig Publikt/Kreativ Utveckling, Partner, Arkitekt SAR/MSA
  • 076-525 79 16