1,5 miljon kronor och 15 mil på Tanzanias savann

Hållbarhet38Projekt / Vår verksamhet129

Under året som gått har vår kollega Johan Roos arbetat med Aktivisfondens insamling till stöd för barn och ungdomar med funktionsnedsättning och samtidigt tränat för en stor utmaning: Att under en vecka i ett par löparskor ta sig till fots till Serengeti på den afrikanska savannen.

Läs hela bakgrunden här.

Det här är Johans sammanfattning av äventyret:

Äntligen dags att ge sig av efter ett år av träning och planering! Vi reste till Tanzania med en rad okända faktorer framför oss. Det fanns faror i form av vilda djur, men också extrema temperaturer, okänd terräng och en gnagande oro för om kroppen kommer att hålla ihop. Alla i gruppen – som jag på kort tid har lärt känna och kommit nära – delar omtanken om allas rätt till att få röra på sig oavsett vem man är eller hur ens kropp vill fungera. Och nu skulle vi tillryggalägga mil efter mil ihop, bo i små tält och tillsammans lösa alla utmaningar som vi kommer att ställas inför.

Äventyret innehöll allt jag hade tänkt mig och lite till. Vi fick se världen ur en annan vinkel. Avskärmade från omvärlden och helt utan telefon och uppkoppling följde vi dygnsrytmen. Vi sprang tillsammans med zebror, giraffer korsade vår väg i slow motion med sina långa ben medan en babianflock gestikulerade åt oss i fjärran. Nattetid hördes hyenornas skall och visst hade vi skorpioner och spindlar i lägret, men säkerheten var hög och vi kände oss trygga med vår resekonsult Lifetime Safari som hjälpt oss att planera äventyret.

Ett tältläger transporterades mellan lägerplatserna och däremellan var det fötterna som bar oss genom öken, över berg och vadande över vattendrag med en imponerande målmedvetenhet från alla deltagare. Vi fick träffa och bekanta oss med Massajerna och deras fascinerande men också säregna kultur. En strapats avslutades med besök på en skola där vi efter att ha donerat skolmaterial och bollar bjöds upp till en fotbollsmatch med ett efterföljande bad i varma källor. En annan dag med en ökenpassage i närmare 40-gradig hetta avslutades vid ett tältläger som likt en hägring kunde erbjuda en iskall läsk.

Vätskebristen gjorde sig påmind, magarna var inte våra bästa vänner alla dagar och fötterna hade sett bättre stunder men trots allt hölls humöret ständigt uppe. Alla deltagare fullföljde distansen efter sina egna förutsättningar. Veckan avslutades i en jeep-karavan tvärs genom Serengeti där vi till slut fick komma nära lejon och flodhästar. Ett fint avslut på en resa och en upplevelse som blir svår att komma i närheten av igen.

Men: framförallt har vi samlat in pengar som möjliggör att barn och ungdomar med funktionsnedsättningar får bättre förutsättningar till ett liv i hälsa. Över 1,6 miljoner är insamlade så ett stort tack till alla företag som sponsrat under året, inte minst vår företagsgrupp med ETTELVA och MER i spetsen.

Följ Aktivisfonden i sociala medier för att ta del av framtida insamlingar och utmaningar.

Johan ansvarar för team Bostad på ETTELVA

(och springer gärna. Välkommen att mötas upp på en joggingtur varje onsdagslunch!)