The Run Serengeti

Hållbarhet38

ETTELVA och MERs julgåva 2017 gick till Aktivisfonden på grund av kopplingen till social hållbarhet och allas rätt till en god hälsa. Ikväll reser vår medarbetare Johan Roos till Tanzania för att springa 15 mil på savannen. Hur hänger det ihop? Läs om Johans äventyr nedan!

 

Tre mil om dagen i fem dagar på savannen. 38-gradig hetta eller spöregn. Lejon, elefanthjordar, flodhästar och noshörningar. Sova i ett tält utanför massaj-byar. Skavsår och risk för magsjuka.
Varför vill Johan springa 15 mil på en plats där safaribesökare förbjuds att överhuvudtaget kliva ur jeepen på grund av risken för rovdjursattacker?

The Run – Serengeti är ett projekt som drivs av Aktivisfonden och när Johan fick förfrågan om att medverka var svaret självklart. Aktivisfonden startades 2015 med syfte att ge ekonomiskt stöd till barn och ungdomar med särskilda behov. Alla familjer med barn med fysiska, psykiska intellektuella funktionshinder kan söka bidrag ur fonden för att finansiera till exempel idrottsläger, fotbollsturneringar, simskola, skidhelg, hyra av kanoter, ridlektioner, avgift för idrottsevent, material. Ansökningsperioden för att söka bidrag är september till november varje år.

Tanken med The Run är att samla in pengar till Aktivisfonden och att deltagarna utmanar sig fysiskt såsom barnen och ungdomarna som stöttas av fonden utmanar sig själva varje dag. Genom att tänja sina gränser och genomföra en tuff fysisk utmaning hoppas deltagarna i The Run skapa uppmärksamhet kring fonden. Tidigare fysiska utmaningar som Aktivisfonden arrangerat är cykling runt Mont Blanc och bergsbestigning på Kilimanjaro.

Under året har Johan och de övriga 50 deltagarna i The Run fungerat som ambassadörer för fonden och samlat in pengar genom Facebook-kampanjer, försäljning av exempelvis armband från Tanzania, olika event och träningsläger. Att engagera ETTELVA och systerföretaget MER var ett stort första steg.

Målet, 1,5 miljon kronor, nåddes förra månaden och nu är det upp till ambassadörerna att hålla sin del av. Varje 150 000 kr som samlats in motsvarar ungefär en mil på savannen i Serengeti. De insamlade pengarna går rakt in i fonden, resan och förberedelserna inför den är på helt ideell basis och bekostas av deltagarna själva.

Deltagarna i The Run – som är i olika åldrar och har skilda bakgrund och yrken – har tränat tillsammans ett par gånger i veckan. Tursamt nog finns det bland annat läkare, sjukgymnast, yogalärare och naprapat med i gänget.

– The Run är ingen tävling – vi gör det tillsammans, säger Johan. Det är en stor personlig utmaning men under spännande förutsättningar. Vi har ingen tid för återhämtning, vilket kommer att bli tufft. Men jag ser fram emot nya kulturella möten. Det kommer att bli ett fantastiskt äventyr.

Det är första gången någon springer The Run och för ändamålet har en resebyrå på plats engagerats. Rundan startar i Arusha och deltagarna kan välja mellan en springa-grupp och en springa/gå-grupp. Beväpnade vakter i jeepar följer deltagarna för att skydda dem mot rovdjur under vissa sträckor. Massajer, ett delvis nomadiserande folkslag i Tanzania, följer med gruppen för att hjälpa dem att hålla koll på elefanthjordar. Övernattning sker i tremannatält utanför massaj-byar och tältlägren fraktas i bilar till nästa by.

Johan kommer även att passa på att besöka barnhemmet som utvecklades av Econef och som ETTELVA och MER har sponsrat. Barnhemmet står nu färdigt och vi är självklart nyfikna på resultatet.

På söndag går starten. Vi på ETTELVA följer Aktivisfonden på Facebook och Instagram och uppmuntrar er alla att göra detsamma! Lycka till, Johan!