Norrberget tar form

På ritbordet92Projekt / Vår verksamhet222

Under 2016 var vi tillsammans med BESQAB och Södergruppen med i en markanvisningstävling för Norrberget i Vaxholm där vi under 2017 stod som vinnande lag i tävlingen.

Sedan dess har vi varit engagerade i projektet genom hela planprocessen för att ta fram detaljplan för området och nu håller vi på med projektering av våra första kvarter. Markarbetet på platsen har inletts och därför kände projektgruppen att det var dags för ännu en tur ut till Vaxholm. Vi har därför passat på att kolla läget med Linda S, Birgitta, Katrin, Jelena och Elias som varit på plats; hur går det med projektet och hur var det att besöka Vaxholm nu när arbetet på platsen börjat?

Hur var det att vara på plats i Vaxholm?

– Som vanligt var det både trevligt och roligt att komma ut på ett platsbesök. Vaxholm är en väldigt vacker, naturnära plats i skärgårdsmiljö med starka historiska inslag i bebyggelsen. Kvaliteter som gör att Vaxholm har en alldeles egen karaktär som känns direkt när man kommer dit. Några i arbetsgruppen hade inte varit på plats tidigare vilket gjorde att det kändes extra kul att ta sig till Vaxholm för att tillsammans fortsätta att utveckla den gemensamma känslan och förståelsen för området.

Hur har arbetet med projektet sett ut?

–  Som sagt har arbetet med Norrberget pågått länge vilket såklart har inneburit att projektet gått igenom mer och mindre intensiva faser. Under hösten har väldigt mycket hänt i projektet vilket har varit både spännande och utmanande men också väldigt givande. I och med att Vaxholm är en växande kommun behövs mycket nya bostäder för att tillgodose efterfrågan. Tomten som Norrberget består av var tidigare en plats för en skola som rivits och som nu ska ge plats till fler hem för Vaxholmsborna. De nya kvarteren består av lägenheter från 1-6 rum och kök, ofta lite rymligare lägenheter då man ser att det finns en stor efterfrågan på större lägenheter som kan passa dem som vill flytta från villa till lägenhet.

Kan ni berätta lite om de kvarter som ni arbetar med just nu?

–  De två kvarteren har lite olika karaktär och kallas för “Utsikten” och “Berghällen”. Utsikten ligger högt på klipporna ovanför Vaxholmsfjärden. Vår vision är att man ska ana vattnets glitter ända in i bostaden om man bor i Utsikten. Ledorden har varit öppenhet, ljus och utsikt och kvarteret består av två hus med en gemensam grön entrégård.

Berghällen ligger mer i mitten av Norrberget och är utformat som ett litet stadskvarter som hämtar inspiration från bebyggelsen man hittar i de äldre delarna av Vaxholm; småskalighet, variation och gröna trädgårdar. Huvudbyggnadernas volymer är varierade med några lite högre delar och några lägre. Gårdshuset är en liten radhuslänga med tre radhus som har sina entréer från gården via en liten privat trädgård och en upphöjd uteplats mot gatan.

Försäljningen av de första nya bostäderna på Norrberget är i full gång och mycket är redan sålt. Vi ser framöver fram emot det fortsatta arbetet med området och att följa Vaxholms utveckling!