Vi vann Årets Miljöpris!

Projekt / Vår verksamhet67

Nybyggda KUST Hotell & Spa i Piteå är ett internationellt, fyrstjärnigt designhotell med ett koncept djupt förankrat i regionen. Det 15 våningar och 53 meter höga hotellet, ritat av systerföretagen ETTELVA och MER, är en av norrlandskustens högsta byggnader och ett landmärke för norra Sverige. Nu tilldelas KUST Hotell & Spa Årets Miljöpris.

KUST Hotell & Spa är både interiört och exteriört inspirerat av timmerflottning och bjuder på en upptäcktsfärd längs den mäktiga Piteälven – från isiga fjäll i norr, till havet och skärgården i söder. Den lokala anknytningen tillsammans med ett tydligt miljö- och hållbarhetsperspektiv har varit vägledande under projektet. Tack vare en betongfasad med inblandning av titanoxid upptar huset koldioxid och fungerar som en lunga för staden och mattorna i hotellets korridorer är tillverkade av upplockade fisknät.

Hotellet har sedan det öppnades uppmärksammats både nationellt och internationellt. Under sitt första år har hotellet blivit utsett till ett av femton ställen att besöka av The Guardian, nominerats till Årets Svenska Designpris, Årets Bygge och tilldelats Stora byggpriset.

– Det är fantastiskt att vår hotellsatsning slagit så väl ut. Responsen har överträffat våra förväntningar och vi ser ett fortsatt stort intresse. KUST Hotell & Spa är inte bara ett hotell. Det är en byggnad som lyfter en stad och ett område. Det är ett projekt som engagerar en hel region säger Christina Skoog, vd på privatägda Skoogskoncernen som ligger bakom projektet.
Årets miljöpris delas ut av tidskriften Betong till en person, ett företag eller en institution som under året aktivt bidragit till miljöförbättrande åtgärder eller ökade kunskaper som inspirerar till miljöförbättring.

Motiveringen lyder:

”Piteås nya landmärke, Kust Hotell & Spa, är med sina 14 våningar och 53 meter stadens i särklass högsta byggnad. Tack vare en betongfasad med inblandning av titanoxid upptar huset koldioxid och fungerar som en lunga för staden.

Byggnaden är, så väl exteriört som interiört, inspirerad av Piteälven. Det raster som syns i betongfasaden symboliserar timmerflottningen på floden och mattorna i hotellets korridorer är tillverkade av upplockade fisknät. Hotellets restaurang har redan, ett halvår efter invigningen av Kust Hotell & Spa, blivit listad i White Guide över Sveriges bästa restauranger.”

Kust Hotell & Spa har ETTELVA ritat tillsammans med systerföretaget MER. Vi är superstolta över priset  som är ett viktigt delmål i ETTELVAs satsning på hållbart byggande!

Läs mer om Kust här.