KUST Hotel & Spa

“Vi har fått det oväntade, en byggnad vi är stolta att visa upp och som inte är lik någon annan här i Piteå.”

CHRISTINA SKOOG, VD Skoogs Fastigheter

Projektbeskrivning

Piteås nya landmärke är placerat strategiskt mitt i centrala Piteå. Med utsikt över havet reser sig den 15 våningar höga hotellbyggnaden markant över trästadens trevåningsstruktur.

Efter några inledande möten och skisser fick vi 2013 förtroendet av Christina och Roland Skoog att formge det nya hotellet som då gick under arbetsnamnet Trädkronan. Vårt systerföretag MER har varit inredningsarkitekter i nära samarbete med vår inredningsintresserade beställare, och det Piteåbaserade arkitektkontoret Monarken har arbetat fram delar av bygghandlingen samt konstruktionsritningarna.

Kommunen hade en tydlig önskan om att byggnaden inte skulle upplevas som för stor, det var viktigt att vi med vår gestaltning lyckades bryta ner skalan. Samtidigt ville beställaren maximera detaljplanens möjligheter. Terrasserna kom till tack vare kommunens krav på uppbrutenhet och samtidigt lyckades vi få in fler hotellrum. Genom att utnyttja det som kunde verka vara en nackdel kom det projektet till fördel.

Konceptet sattes tidigt i workshop med beställaren. Pite älv, ”från fjäll till kust” kom att genomsyra gestaltningen. Olika inslag, som timmerstockarnas färd genom älven förr i tiden, det forsande vattnet, det spegelblanka vattnet, vitmossan samt elden flottarna tände kan ses påverka formgivningen både invändigt och utvändigt.

Timmerstocksliknande ribbverk flyter från fasaden in genom hela trapphuset, älven forsar längs hela trapphusets inre vägg i form av en ljusinstallation. Mossan täcker korridorgolven, det spegelblanka vattnet syns i lobbyn kombinerat med de stiliserade stockarna bakom receptionen. Elden, härden gör sig påmind både bokstavligt och genom strategisk användning av blank mässing. Hela hotellet är närproducerat. Önskemål från beställaren var att använda lokala förmågor närhelst det var möjligt. Beslut togs under projektets gång att stommen och större delen av fasaden skulle vara i prefabricerad betong från Prefabmästarna, vilket också blev en av utgångspunkterna för formgivningen.

Läs mer om KUST SPA här.

Fakta
  • Beställare: Skoog Fastigheter
  • Storlek: 97 rum varav 4 sviter. Konferensrum, festvåning, lobbybar, restauranger, spa med utomhuspool, skybar
  • Plats: Piteå
  • År: Färdigställt 2016
  • Samarbetspartner: MER
  • Priser och nomineringar: Årets miljöpris betonggalan 2017
  • Foto: Måns Berg
    Drönarbilder: Håkan Björkman
Kontaktpersoner