KUST Spa

“Vi har fått det oväntade, en byggnad vi är stolta att visa upp och som inte är lik någon annan här i Piteå.”

CHRISTINA SKOOG, VD Skoogs Fastigheter

Projektbeskrivning

 

Intro

KUST Hotell & Spa är ett prisbelönt designhotell i Piteå som har blivit erkänt internationellt som ett spa-hotell. Hotellet är ritat av ETTELVA och systerföretaget MER och har blivit ett nytt landmärke i staden.

Bakgrund

Att formge ett spa är en arkitektonisk utmaning. För att skapa ett framgångsrikt spa behöver arkitekten ta hänsyn till de många specifika faktorer som ett spa kräver och ha ingående kunskap om spa-ritualen och de rumsliga sekvenser som gör upplevelsen njutbar. Att gestalta ett lyxigt och exklusivt spa på en begränsad yta kräver ett gestaltningsarbete som tidigt behandlar alla ingående faktorer såsom bakomliggande teknik, olika klimatzoner, akustik, belysning, en god arbetsmiljö, tillgänglighet, utrymning och logistik. Alla dessa bakomliggande faktorer som bearbetas med de estetiska och rumsliga upplevelserna till en väl gestaltad enhet gör skillnaden mellan en tre- eller femstjärnig upplevelse.

Att KUST skulle bli ett spa-hotell var inte självklart. I det ursprungliga programmet för hotellet fanns ingen spa-anläggning planerad. Vår arkitekt Cecilia Hörngren såg en möjlighet att frigöra ett helt plan genom att effektivisera byggnadens tekniska lösningar och kunde på så sätt få in ett fullstort spa på minimal yta.

Arkitektur

Resultatet är en slående elegant och attraktiv spaanläggning som både ger en känsla av lyx och omtanke. Omsorgsfullt valda material och kulörer skapar en varm men samtidigt sober miljö. Genom välregisserade rumssekvenser får besökaren upplevelser utöver det vanliga som både ger energi och avslappning. Här finns funktioner som aromabastu, torrbastu, ångbastu, isvak, utomhuspool, utrymmen för behandlingar, relax, takterrass, lounge och välplanerade omklädningsrum.

Koncept

Konceptet för KUST – Pite älv: från fjäll till kust – återspeglas även i gestaltningen av spaet. Timmerstocksliknande ribbverk flyter från fasaden, älven forsar längs hela trapphusets inre vägg i form av en ljusinstallation. Mossan täcker en vägg, det spegelblanka vattnet gestaltas i mjukt vågformade väggpaneler. Elden gör sig påmind i relaxen och genom varm, blank mässing. Sammantaget blir upplevelsen något utöver det vanliga.

Läs mer om KUST Hotell & Spa här!

Fakta
  • Beställare: Skoog Fastigheter
  • Plats: Piteå
  • Storlek: Spa med utomhuspool, takterrass, ångbastu, torrbastu, aromabastu, isbad, relaxavdelning, bar
  • År: 2016
  • Foto: Måns Berg
  • Samarbetspartners: MER, Black Ljusdesign, Processing
Kontaktpersoner