Scandinavian XPO

“Ett komplext och utmanande projekt där vi har en spännande och viktig roll.”

JOAKIM SCHIÖTT, Uppdragsansvarig Arkitekt

Projektbeskrivning

Intro

Målsättningen är att stötta fastighetsägaren i den fortsatta processen med fokus på att säkerställa att visionerna för projektet uppfylls och utförs av god kvalitet.

Uppdrag

På uppdrag av Arlandastad Holding AB har ETTELVA fått i uppdrag, efter systemhandlingsskede, att bistå fastighetsägaren i fortsatt projekt. Uppdraget innebär bland annat analys av material från övriga arkitekter och entreprenörer, stöd i granskning samt samordning av totalentreprenörens bygghandlingar.

Bakgrund

Scandinavian XPO är en ny mäss- och mötesanläggning belägen nära Arlanda. Projektet innebär en omvandling av tidigare Eurostop, som genom om-, till- och nybyggnationer totalt kommer att vara en fastighet om ca. 100 000 kvm, varav vi arbetar med ca. 40 000 kvm av projektet. Scandinavian XPO kommer att erbjuda tre mässhallar med tillhörande restauranger och konferensanläggningar, samt två hotell, ett renoverat och ett nybyggt hotell inklusive egna konferens-, lobby- och receptionsytor. Även en renovering av fastighetens befintliga exteriöra ytor kommer att utföras.

Arkitektur

Konceptet för den nya mässanläggningen är att skapa en mötesplats som fungerar både för besökare, utställare och arrangörer liksom för en rad olika typer av evenemang; mässor, event, möten, konserter, idrottsevenemang, galamiddagar etc. Med sin nära koppling till Arlanda, dit det planeras att regelbundet gå Airport shuttles, är det enkelt att ta sig till anläggningen antingen via flyg eller tåg. Något som ger goda förutsättningar för anläggningen att fungera som en mötesplats för hela Skandinavien.

Den nya mässanläggningen kommer att kunna ta emot upp till ca. 8 500 personer med mässhallar om 5 100 kvm, 500 kvm samt 4 700 kvm samt ett antal konferenslokaler på mellan 10 och 420 kvm. Totalt kommer det att finnas ca. 420 rum att boka i de två hotellanläggningarna, det renoverade hotellet med ca. 220 rum och det nya hotellet med ca. 200 rum.

Fakta
  • Beställare: Arlandastad Holding AB
  • Storlek: Ca. 40 000 kvm
  • Plats: Märsta, Stockholm
  • År: 2019-Pågående
  • Miljöcertifiering: Breeam Excellent & Very Good
  • Bilder: Visual ID
Kontaktpersoner
  • Joakim Schiött
  • Ansvarig Kommersiellt/Kontor/Industri, Arkitekt SAR/MSA, Partner
  • 076-803 50 68