Sillkajen

“Gestaltningen hämtar inspiration från platsens historia – Sillkajen användes en tid tillbaka för just sillindustrin och dess insaltningsprocess. Fiskens fjäll fick inspirera fasaduttrycket på de högresta gavelhusen som kläds med takskiffer i olika kulörer.”

Klara Östlund, Uppdragsansvarig Arkitekt ETTELVA

Projektbeskrivning

Sillkajen består av sju flerbostadshus belägna nere vid vattnet på Kvarnholmens sydöstra del, Kvarnholmens brygga. Här bor man på Kvarnholmens solsida direkt vid kajpromenaden med utsikt över Svindersviken och Stockholms inlopp.

Platsens kvaliteter har varit vägledande i arbetet med projektet där vi strävat efter att varje bostad ska ha utsikt mot vattnet i söder, samt tillgång till stora balkonger och/eller uteplatser i soliga lägen. Fem av byggnaderna är lite högre och har branta tak som signalement. I dessa hus finns ett antal mer unika och exklusiva lägenheter högst upp i huset som är fördelade över två plan med tillgång till takterrasser och härliga takkupor. De två andra husen är något lägre med flackare tak och har mer effektiva planlösningar. I byggnaderna finns utöver bostäder även två kommersiella lokaler, som alla omges av fint planerade gårdar, en publik brygga och promenadstråk längs med vattnet.

Gestaltningen hämtar inspiration från platsens historia – Sillkajen användes en tid tillbaka för just sillindustrin och dess insaltningsprocess. Fiskens fjäll fick inspirera fasaduttrycket på de högresta gavelhusen som kläds med takskiffer i olika kulörer. De lite lägre husens tunga ytterväggar kläs med vit puts, där den historiska förankringen återfinns i balkongräcken som hämtar inspiration i fiskenät.

Husen byggs delvis på en ny grund som stolpas upp utanför den befintliga strandlinjen. Mellan de två etapperna finns ett offentligt torg, intill vilket de två lokalerna är belägna. Den större lokalen planeras för att fungera som restaurang. Mellan husen och vattnet byggs en kajpromenenad i form av en bred träbrygga. Härifrån kan man njuta av de utblickar som finns från Kvarnholmens alla sidor. I väster skymtar närmast Finnboda och längre bort skådas både Södermalm och  Gamla stan samt Djurgården som breder ut sig i norr. I öster blickar man mot Stockholms inlopp och i söder, precis invid husen, möts man av Svindersvikens lugna, gröna vyer.

Fakta
 • Beställare: JM
 • Uppdrag: Arbete från PH till BH
 • Plats: Kvarnholmen, Nacka
 • Storlek: 169 bostadsrätter med tillhörande bostadskomplementsytor samt två lokaler om totalt ca. 230 kvm.
  Totalt ca. 19 000 BTA
 • År: 2021 - pågående
 • Miljöcertifiering: Svanen
Kontaktpersoner
 • Klara Östlund
 • Arkitekt SAR/MSA
 • 076-502 03 38